A kashmiri vendeglatas es Gulmarg

 

Sokadik setautunk a to mellett, elindulunk a Mogul kertek egyikebe, majd megäll mellettünk egy öreg fazon egy fiatalabb soförrel. Rötön beszelgetesbe elegyedik mennyire szereti a nemeteket meg meg ket nemzetet. Mennyi vezetett turäja volt itt es vilägszerte, es üljünk mär be hozzä, meghiv minket egy teära. A hegy kellös közepen ujonnan felhuzott minivilla, ide erkezünk. Mindenhol szönyeg, tägas. Magas szobak, fa kellekekkel, egyszerü, technika nincs sok. Regi butorok, kepek a falon, nagy szobareszek pärnäkkal, több fö fogadäsähoz. Europaihoz mert etellel es kashmiri teäval lettünk kinalva, majd kitert a turäira, es hogy mennenk e valamerre. Ez meg nem volt huzos, kedves vendeglätäs, a turäkat sem nyomta ezerrel, sokat meselt önmagarol. Ujsägokat mutatott hol publikält, fenykepeket kikkel talälkozott. Miutän megegyeztünk talalkozunk meg az irodäjäban 2 nap mulva, toväbb indultunk a kisebbik mogul kertbe (Nishat Bagh).

Borult idö, sok indiai turista. A belepöt egy kis racsos ablaknäl kellett megvenni, nem volt veszes, felnöttnek 10rupia. A kertbe alig leptünk be märis egy foto vele, egy foto a gyerekevel. Voltak fiatalok akik velünk jöttek, mikozben erdeklödtek. Volt ket srac akik angolul se nagyon tudtak de mindenkepp beszelgetni akartak. A kerteszekkel erdemes vigyäzni, mivel az egyik az orrunk elött vägta le a virägot, majd hozta, hogy a mienk, persze a kedvesseg utän märis nyujtotta a kezet fizetsegert. A kertek gondozottak, tele virägokkal, szökökutakkal, minivizesesekkel es sok sok madärral (bubosbankät is lättunk).

A nap utän gyüjtödzsippet fogtunk es azzal igyekeztünk vissza a kikötönkhöz. A dzsippek szerintem egesz jok, 25 rupia innen a kornyekre ( 1 euro – ca 65 rupia) es ältaläban 12 fö elfer benne. A nap vegen kedvenc boltosunkhoz tertünk be, aki imäd beszelgetni vagy tippeket adni. Egy idösebb orvos, aki mär nem dolgozik es csak besegit a boltban mert szeret emberekkel talälkozni. Ha valami ketelyünk van,ältalaban megyünk is hozzä väsärolni es kikerjük a velemenyet. Sokat vivodtunk tudunk e itt egyedül turäzni vagy mindenkepp ajänlott vezetöt fogadni. Szerinte lehet egyedül is, ha magassabbra megyünk több hetre akkor ajänlott, de hogy amit a cikkiro öreg ajänlott egeszen olcsonak szämit. Egy hetes trekking turäert kb 150 euro, de kalkulältunk 32-37naposat is, az mär 900euro környeken van 1 vezetövel, ket loval meg a felszerelesekkel.

Aznapra hagytuk a kerdest, meg a gondolkozäst, 2 nap utän talälkoztunk megint az öreggel, de kb ugy, hogy az irodäja mellöl hivattuk fel telefonrol, 2 oräval az idöpont elött, hogy mi lemondanänk mert nem vagyunk tul jol. De az öreg mär közölte, hogy indul is, 20 perc es itt van. Az iroda poros, ezer eves, megint kepek nezesevel kezdtük, amit folyton a fogadott fia porolt es hozott a kezünkbe. Majd rätertünk a lenyegre. A turäk tetszettek, az ärak meg folyton nöttek, neha nem is ertettük, hogy kalkuläl mert csak irogatott pär szämot, dollärban szämolt, összevissza beszelt. A vegen alig birtunk szabadulni, mert mindenkepp kezet akat räzni, az meg mär kb a turäba egyezest jelentette volna. Egesz delutän ezzel ment el, közben vihar jött, ö meg csak kalkulält es nem az, hogy välaszthatsz, mindig az ujabb turaajänlatät vette opcionälisnak. Ez volt a legzavarobb, nem tudod azt mondani h ätgondoljuk, holnap jelentkezünk. Utoljära levezetett nekünk egy 37 napos expediciot egy vagyonert es arra värt h kezet räzunk. En mondtam, hogy nem välasztunk ma , holnap talalkozzunk ätgondoljuk. Na ez mär nem tetszett neki. A fogadott fiu aki mellette dolgozik sik ideg volt egesz idö alatt,a  vegere meg mär mi is, hogy nem tudunk a vegere jutni. Aztan vegül megertette a hatarozott nemet, es hogy holnap jelentkezünk. De a mäsnappal is ugy tervezett, hogy felvesz minket a kikötönel es megyünk a bankba. Itt sem az, hogy lehet nem is välasztunk turat, egyszerüen, az hogy leülünk meghallgatni mar szinte a megvetelt jelenti.  Mäsnap vegül nem sikerült felhivni, ö sem hivott minket vissza igy nem tudjuk azota mi van vele. Az elsö napokban volt nemi aggodalmunk, most valami maffia keres minket, szerencsere aznap is eleg esös volt, mikor a talälka lett volna, igy a partra sem tudtunk kievezni.

A sok esös nap utän, az itteni hajo tulajdonos hivott meg a häzäba, vendeglatas vendeglätäs hätän…ez is abban az iränyban volt a hegyen, mint a cikkiro öreg, stressz is volt rendesen, ne hogy a szomszedsägba erkezzünk. Szerencsere nem. A häz uj, kb 3 szintes, a szinteken szobäk, üresek, csak äggyal, beepitett szekrennyel, sok sok pärnäval es puha szönyegekkel. A harmadikon pedig egy kisebb elöado terem ami csak szönyeg es parna. Lent a földszinten egy kis konyha. Sehol nincs asztal, a földön keszül az etel, es ott is esznek. Egy kisebb gäztüzhely, hütö, elektronikai dolgok a tv kivetelevel nincsenek. Mondta, hogy meg ket gyereke lakik ott a csalädjäval, de nem tudod megmondani melyik a gyerekszoba vagy melyik melyike, mert csak egy szepen bevetett ägy, üres ter, sok textil van a szobäban. Semmi mäs. A nappalinak kinezö szobäban ahol letelepedtünk, vitrin arany vagy annak tünö teäscseszekkel, Korän reszletek a falon aranykeretben, es egy elhagyott vizipisztoly elrejtve a függönytarton.

Az ebedet a felesege hozta, läbunkhoz teritette egy plusz eveshez hasznält szönyegre. Rizs, hus, szoszban, mindez fem tälakban. Valamennyit en is ettem, bar nem volt egyszerü mivel napok ota nem ment le eleg kaja, mivel vagy olyan erös, vagy a koriander…mindig volt valami. Az ebed utän csere, tea es keksz, plusz a länya ert haza a kisfiäval. Lassan bucsuzkodtunk, majd a mäsik mogul kertbe indultunk, ami ott volt a közelben ( Shalimar Bagh). Itt mär kevesebben fotozkodtak velünk, volt nyugtunk, borult volt aznap is, de legaläbb megneztük a mäsik kertet is. Sikerül terkepet es meg reszletesebb utikönyvet venni, majd volt megint pär esös napunk tervezni, hova toväbb.

Gulmargot vettük celba, egy kicsit eszaknyugatra van a pakisztäni hatärvonalon mär. Turisztikai központ de nem gondoltam volna, hogy ennyire mint ami ott fogadott. Az induläs sikeres volt, csonakkal a partra, riksäval egy kisebb dzsip-autobusz pälyaudvarra, majd onnan dzsippel toväbb Tangmarg-ba. Ätszälläs mäsik dzsipbe es fel toväbb Gulmargba. Tangmarg es Gulmarg között 13km-en at kanyarog  a szerpentin nagyon szep, erdemes jo idöben legyalogolni. Az erdöben erdei ut nem vezet, a nagy resze le is van keritve teheneknek,lovaknak. A tekergözes utan viszont kiszälltunk kb 2700magassägban, es ezernyi ember, meg több ,,pony,, es iszonyat mocsok fogadott. Siralmas volt. A sokk utän elindultunk a felvono fele, de utközben mär megvitattuk, egy estere keresünk szälläst es masnap megyünk a csucsra. Elindultunk a felvono mellett fel egy kis hegyre, ösveny is volt mocsokkal es szemettel, majd 50 meter utän majomcsalädba botlottunk. Elöször nem hittem a szememnek itt fent majmok, sikerült fotozni öket, kb 5-10 meter tavot hagytak, majd ennel mär az egyik felenk ugrott, jelezve ez mär zavaro közelseg. Utolag kiderült a monkey hill-en voltunk. Jött meg pär fotozkodo fiatal a felvono környeken, majd setaltunk egy kört az egy db utjän ami volt a vögyben. A fele persze katonai falu volt, iskoläval.

Folyamatosan robogtak el mellettünk a tulsulyos indiai csalädok szörkucsmäval a fejükön es iszonyat szörbunda kabätokban a ponykkal. Leopärdmintäs, fekete, minden megtalälhato volt. Kabätok berlesre, csizma, turacipök. De nem märka, valami rongy kabät ami melegebb, es ezek kiteregetve a keritesekre, a lovak között. Delutänra talältunk egy kellemes helyet enni, a szälläs ärak drägäk voltak, europai szintu. De mivel szezonon kivül vagyunk viszonylag jo äron aludhattunk. Kicsit elter a szolgältatäs az otthonitol. Drägän alszol, ebben meg a reggeli sincs benne, es dunsztom sincs, hogy müködnek telen, mert egy ablaküveg, jol szellözö fahäzak, nem tul melegek. Este meg kisetaltunk az esti fenyekbe, ha valaki idekeszül a nagy sokk ellenere erdemes alväsi lehetöseget keresni, mert estere kiürül a kisfalu es völgye es mar csak a hazavägtato helyieket lätod,vagy a neha egyedül lezengö lovakkat.

Az este kellemesen hideg volt, plusz minden oräban elment az äram 5-10 percre, az egesz közvilägitas is kint. Csak lent a konyha müködött plusz äramrol. Mäsnap reggel 7kor keles, mert  9kor nyit a felvono. A reggeli kemeny 4 tojäs volt, plusz egy tea. Kenyer semmi hozzä vagy valami kis plusz. A felvononäl szo szerint ketrecharc, ugy is volt kialakitva, egy penztär a guid-oknak, gondolom ki kit visz hova stb, a mäsik ablak es räcs pedig a halandoke, akik kuzdenek jegyert. Itt kezdödött az indiaik kellemes megismerese, miszerint nem törödve azzal, hogy ugy ällsz a sorban levegö nincs köztetek simän bemäsznak eled. A jegyet kb egy ora varakozas utan megszereztük, majd iräny a felvono. Itt is furakodo emberek, egy csalad ami 20 föböl äll. Majd 4 szemelyes felvono, amibe nyaron 6an is beletuszkoljäk magukat, de francia minöseg. Innen fel 3050 meterre, ahol meg kvadosok, lovasok värnak trekkingturäsokra, egy kicsivel arrebb sätrak, kisebb camp. Es iszonyat emberäradat. Mi toväbb mentünk 4000meterre, sajnos csaltunk, hogy felvonoval, de semmi kondink nem volt, es vegre ket napra kimozdultunk. A felvono elmeletileg a viläg legmagasabbra menö liftje. Sipälyäik is vannak, es aki unatkozik külön vitetheti magät 15000 rupiäert helikopterrel magasra, es elvezheti a szüzhavas lesikläst. Eleg lavinaveszelyesnek nezett ki az egesz hegy, fent meg nehol combig erö hoval, a masik fele pedig barnara sikeredett a sivatag felöl erkezö homok miatt.

A 4000meteren vegzödö felvononäl, ugyancsak embertömeg, indiaik, europait nem is lättunk. Regi faszänkok, värakozo guid-ok es sielök. Ugy lehetett sielni velük, egy mäsik völgybe lefele (ezt el nem tudom kepzelni hova ment lefele, mert egy eleg havas mäsik hegyes resz volt meg a Sunshine peak-kel az elen), hogy a sielö rendesen siel, akit meg visz egyszerüen rääll a lecre mögötte es fogodzkodik. Erdekes volt. Mi elindultunk felfele, hatha kilatunk pakisztän fele, ez meg vagy 100meter volt fel, egy kis csucsra. Erös nappal, felhökkel. De meg kilattunk a himalaya nagy reszere. Elmeletileg lättam es lefotoztam a Nanga Parbatot, meg meg egy ket erdekes nevü 7000ezres hegyet a környeken (Nun Kun). A csucs utän, ahol egy reszen mär csak a mi nyomunk volt, visszaindultunk, majd a köztes ällomäsan belakmäroztunk. Tudtam babgulyas szerüt rendelni, persze kertük ne eröset, hat azert olyanra sikeredett. Innen pedig le a faluba, tanakodäs haza menjünk e, mert elmeletileg hindu tüntetes van srinagarban es veszelyes. Egy telefon egy kedves boltos sräctol, majd megnyugodva egy dzsipbe be, es iräny haza, nem tartottak tüntetest.

Ezutän egy nap mosäs, teregetes, azota meg esik minden nap. Igy värakozäs van.