Elsö lepesek a szärazföldre, a hajo, Dal-to

 

A sok repüles, a megerkezes utän Kashmirban vagyunk a Himalaya läbänäl. Mär a repteren meg kellett adni mennyi ideig maradsz itt, majd a hajon is külön megvärtäk mig kitaläljuk meddig akarunk itt tartozkodni. 3 honapot irtunk rä, inkäbb több legyen mint kevesebb, de mi egy honappal tervezünk a hajon, majd meglätjuk mere toväbb. A hajok hosszukäsak, keskenyek, festett, kezzel faragott diszitesekkel, majdnem mind kb 2-3 szobäval rendelkezik, külön fürdövel.  Nekünk most egy sajät hajonk van, ami nem olyan luxus mint az elsö amiben 3 ejszakät voltunk. Ott lehetett rendesen tusolni, meleg viz persze csak akkor ha nap is van eleg, ha nincs marad a hideg.  Itt most csak csap van meg vödör, ebböl lehet kedvünkre meregetni a vizet. A wc normälis, a mosdo kicsi, a viznek van egy kis bukeja fogmosäsnäl. Az ägy kemeny, a pärnäk is, bele is törött az elsö este utän a nyakam Külön vannak fix stegek a hajok között, itt a konyha, iroda, egyeb.. Ez csak sok csapadeknäl okoz gondot mert fixek, nem mozognak együtt a vizzel.

Szoval az elsö kimenetel vissza a partra nekem sokkolo volt. Kileptünk, lätja az összes kis csonakos most ertünk földet, de mär 10en ugranak eled, na kistura hajoval csak 300rupia ( 1euro- ca.65rupia), mäsik tura tuktukkal a värosba, vagy a nem tudom milyen templomhoz…igy probälj meg setalni. Mentünk kemeny 500metert, 3an fotozkodtak Bennyvel, ötvenen ajänlottak ärat különbözö turära. Itt nem ertik, hogy te miert setalsz (thaifoldon sem), meg egyältalän mi az hogy te setälsz. A komolyabb hoteleknel katonäk örzik a kaput, es a kerites is szögesdrotos. A tavat folyton takaritjak egy geppel, ennek ellenere elegge mocskos es szemetes, viszont eleg gazdag a madärviläga. Tele van kisebb sasokkal, amelyek folyamatosan itt haläsznak az orrunk elött. Egy jo adag gem fajta (elnezest a madar kedvelöktöl de en nem tudom pontosan miket is lätok, majd teszek fel kepet es värom a megfejteseket :D ), es lättunk szep szines jegmadär szerüseget is.

Sokan haläsznak kint, nekünk is felajänlottäk itt a hajon ha van kedvünk mär adjäk is a botot es a zsineget. Nekem meg lenne is kedvem hozzä, de attol felek este akkor az lenne a vacsi amit fogtunk.

Az elsö seta nekem stresses volt, mindenki megnez, egyesek nem tul kedvesen. Te magad sem tudod, hogy kellene viselkedned. En pl tulruhäztam magam azzal a tudatta, hogy a kultura, meg ne hogy feltünö legyek, most mär simän kimegyek egy ujjatlanban de a kendö mindig velem van.

Az ötszäz meter seta utän fogtunk egy kis riksät es visszamentünk a kikötönkhöz, meg haza.

A vacsora mindig szuper csak en nem eszem meg mert mint kiderült a korianderrel nem vagyok jo barätsägban itt meg mindent azzal izesitenek be utoljära. Igy Beni jol jär dupla porcioja van este en meg eszem a sima rizst ha epp sima, vagy a ,,csapatit,, (mint a palacsinta). Az elsö napokban elegge elkeseredtem, hogy maradok igy itt eletben ha alig eszem, de tenyleg nem birom megenni. Thaiföldön volt ez elöször egy levesnel, azt hittem a fem tal miatt van meg h talan nem jol van mosva, vagy olyan mosogatoszerrel aminek igy bukeja van, de most egyesevel kostoltam meg mi lehet es a koriander olyan intenziv. Olyannyira, hogy meg csak szorjak ra az etelre de mär beizesitette azt :D ez az egyik este jo sztorija, mikor rä tudtam startolni a kajära ugy, hogy a koriander meg nem volt rajta. A szemem elött kezdtek el räszorni, en meg mint vmi moho szedtem amihez meg nem ert hozzä. Persze amit sikerült kimerni az meg az olyan erös verzio, hogy egy kanäl utän ,,taknyom-nyälam,, folyik. Volt pär sajtkülönlegesseg amit itt chips-kent esznek delutän nasinak, ez izlett, ebböl meg az erösebb is lement, de sokszor ott ällok este, es mikor több a vendeg, kiteszik tälakba, lehet merni,välogatni. Közben meg nezem a sok nyers zöldseget amit aztan ,,elrontanak,, a korianderrel es a szoszokkal. Ugy, hogy meg kell tanulnom ezt megenni, jo kis feladat.

Vizünk mindig van inni, meleg es hideg is tartälybol, palackozott, igy egesz nap lehet teät,kävet csinälni. A tavon pedig ärusok jönnek mennek csonakkal es ärulnak, dupla äron. Van tv amit sose nezünk, csak az itteniek a krikett meccseket, van napi 5x ima a kis zöld, hangszoros mecsetekböl amitöl zeng a vögy.

Az emberek elsöre nekem tolakodoak voltak, de pär nap utän mär nem azok, hamarabb le lehet kezelni az agressziv ärusokat, es vannak häzalo ärusok is, akik parfümöt, trükkös fa kellekeket ärulnak, be is ülnek a balkonra több orän ät bemutatni. Kedvesek. Keves a turista, pedig ez itt turistaparadicsom, de pang, igy örülnek a kevesnek is es mindent el akarnak neked adni. Összesegeben lassan egy het utän, nagyon nyugis itt lenni, vannak akik megismernek minket, mindennapos a reggeli ,,how are you,, ami nem csak köszönes, mert addig kerdezik mig meg nem välaszolod. Mindez a parton is, ahäny hajos ahäny riksa stb mind megkerdezi, megvälaszoltatja, vannak akik gyalogolnak veled meg pär metert es faggatnak honnan jöttel milyen ott, milyennek lätod Kashmirt, öket. En azt hittem ez az elö napok varäzsa, majd leszoknak rola, nem. Az elsö aktivabb temlomlätogatäsunk es egy mogul kert is erröl szolt. De ezt egy mäsik blogban.

:)

 

Itt olvashattok kisse reszletesebb, jobb bejegyzest Srinagarol, a torol

http://hatizsakkalahimalajaban.blogspot.in/2010/05/kasmir-srinagar.html